Omgeving

Fietsen in de omgeving

Fietsen in de omgeving

 

Het mooie Rondje Hellendoorn leidt u over de Regge, door weilanden en bossen en door het pittoreske Hellendoorn. Op deze fietsroute kunt u even afstappen bij een koffie- of ijssalon. In de omgeving kunt u een van de ANWB-fietsroutes zoals de Heuvelrugroute en de Lemelerbergroute nemen. Over de Sallandse Heuvelrug loopt de langste ATB-route van Nederland. 
In een gevarieerd landschap met veel hoogteverschillen en verschillende terreingesteldheden kunnen mountainbikers de route van 60 kilometer in één keer fietsen, maar ook in losse etappes van 18, 17 en 24 kilometer.

 

 

https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/165522/fietsroute/rondje-hellendoorn

 

https://www.visithellendoorn.nl/Routes/61/Rondje-Hellendoorn/

 

Sallandse Heuvelrug

Sallandse Heuvelrug

 

De Sallandse heuvelrug leent zich voor verschillende tochten in de natuur. Onze omgeving biedt u een afwisseling aan natuur, bossen, heide en weilanden in de nabijheid van de Hellendoornse berg. Vanaf uw accommodatie kunt u meteen de vele fiets-, wandel- en mountainbikeroutes met aansluiting op omliggende plaatsen volgen. Het Pieterpad ligt op korte afstand.

 

De zeldzame korhoender!

De zeldzame korhoender!

 

Tussen Hellendoorn, Nijverdal en Holten ligt de Holterberg met veel bos en heide waar de zeldzame korhoender voorkomt. In het natuurinformatiecentrum in Nijverdal vindt u veel informatie over deze gebieden die makkelijk per fiets bereikbaar zijn.

 

Ook makkelijk bereikbaar is de Lemelerberg, waar u een schaapskudde kunt tegenkomen.

 

 

 

 

Vlakbij kunt u een kano huren. Of neem een fluisterbootje. Ga de Regge af en geniet van het mooie landschap en de vistrappen.

 

 

Bezienswaardigheden

Erve Hofman
Erve Hofman

Op excursie in Hellendoorn

U wilt er een dagje uit? In Hellendoorn is genoeg te doen.

 

Erve Hofman Museum Boerderij

Erve Hofman Museum Boerderij

 

Een van de mooiste oude boerderijen uit het dorp Hellendoorn is "Erve Hofman". "Erve Hofman" is een uit de 15e eeuw stammende en in Saksische stijl gebouwde boerderij en was eeuwenlang de centrale plaats in de Marke van het kerkdorp Hellendoorn. Het is een bouwwerk met een hoge, naar de straat gerichte ingang met teruggeplaatste deuren, waardoor een ruime "onderschoer" ontstaat. Als je door de "onderschoer" naar binnen stapt, waan je je meteen in een andere eeuw, want in de boerderij zijn tradities van vele eeuwen boerenbouwkunst nog duidelijk zichtbaar. Vanaf 1994 is de hele boerderij als museum ingericht met gereedschappen, werktuigen, kleding en huisraad die duidelijk laten zien hoe onze voorouders aan het begin van deze eeuw tot ongeveer de vijftiger jaren leefden en werkten.

Als je weer buiten bent, ligt er voor de boerderij een mooie hof, met veel planten- en vruchtbomen, zoals dat bij onze voorouders op hun boerenerven te zien was. Vanuit de hof is de prachtige voorgevel van het eeuwenoude "boerenhuus" goed te zien. Om de hele boerderij is een keitjesbestrating aangelegd. In het verleden stonden er om een boerenhofstede verschillende bijgebouwen, waarvan de Stichting Oald Heldern/de Noaberschop er in de loop der jaren enkele nagebouwd heeft. Zo staan er op het erf van "Erve Hofman" een "karnhuus", een "schoapenschot", een "iemenschoer", een "veldbakoven" en een "waterput".
Openingstijden:
half mei tot half september: ma. t/m vr. van 14.00 tot 17.00 u
zomer-/schoolvakantie: ook zaterdag van 14.00 tot 17.00 u
herfst-/schoolvakante: ma. tot vr. van 14.00 tot 17.00 u
adres: Hofmanstraat 2, 7447 AS, Hellendoorn, tel. 0548-655538


https://www.oaldheldern.nl/

 

 

Gerrit Valk's Bakkerij- en IJsmuseum

Gerrit Valk

In Gerrit Valk ’s Bakkerij- en IJsmuseum kan men zien hoe in vroeger dagen het brood werd gebakken en bij de mensen aan huis werd bezorgd. Allerlei bakkerijvoorwerpen zijn te bezichtigen. Er staan productiemachines uit de periode jaren 30 tot circa 1970. Langzaam maar zeker ontstond de industriële bakkerij. Ook daarvoor is een plekje in het museum ingericht. In de industriële bakkerij staat onder andere de stoommachine uit de Hellendoornse zuivelfabriek “Nooitgedacht”. Hiermee worden diverse machines aangedreven. In dit gedeelte staat ook het zgn. Sukelahuussie (chocoladehuisje). Op de eerste verdieping van het museum is een historisch overzicht van reclame- en verpakkingsartikelen van Caraco te zien. Er staat een oude ijsmachine waarmee wel 4.000 ijsjes per uur konden worden gemaakt. En dan zat er ook nog een stokje aan ook! Verder zie je er ook een inpakmachine waarmee al die ijsjes in dozen werden gedaan. Op de zolder liggen in glazen kasten bak- en ijsvormen, marsepein en suikerbeestjes.
Andere lekkernijen: De oude bakkerij van het museum staat boordevol spullen waar je de lekkerste dingen mee kunt maken, zoals een deegkneder, een klutsmachine en een amandelwrijfmachine. In een echte oude oliegestookte oven worden elke woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur door bakkers verschillende lekkernijen gebakken.
De producten zijn te koop in een nostalgisch winkeltje. Hier zijn ook de VVV- activiteiten ondergebracht. In de ontvangstruimte is een dvd-presentatie en er zijn demonstraties met o.a. suiker en marsepeinwerk. Het museum heeft ook een gezellig horecagedeelte waar u een kopje koffie o.i.d. kunt nuttigen. Het bakkerij- en ijsmuseum draait op vrijwilligers, waaronder baliemedewerkers, bakkers en gidsen. Die kunnen wel extra hulp gebruiken. Wilt u ook meedoen, loop dan eens mee. 

Adres:Dorpsstraat 49, Hellendoorn, tel. 0548 654848


www.bakkerij-ijsmuseum.nl/

Landgoed Schuilenburg

Landgoed Schuilenburg

Gezien de vele eeuwen dat er hier een hoofdgebouw heeft gestaan, is het moeilijk aan te geven met welke naam het gebouw aangegeven moet worden. Er zijn verschillende benamingen in gebruik, zoals waterburcht, slot, kasteel, havezathe en huis en misschien nog wel meer. Elke benaming is gerelateerd aan een bepaalde periode uit de geschiedenis of ontwikkeling.
Kasteel lijkt voor Schuilenburg de meest passende benaming, zeker in de eerste eeuwen. Een havezate wordt over het algemeen geplaatst in de 16e en 17e eeuw en wordt gekenmerkt door brede lanen en siertuinen en de nodige pracht en praal, hetgeen bij een kasteel als vesting niet gebruikelijk was. De titel havezate is vanwege de rechten wel van toepassing op Schuilenburg, maar niet vanwege zijn ligging en oorlogsverleden. De brede oprijlanen en grote, vaak symmetrische siertuinen ontbraken, hoewel er wel iets moois van gemaakt zal zijn. Tot in het begin van de 17e eeuw moet het een goed verdedigbaar kasteel zijn geweest en kan er geen sprake zijn geweest van een sierlijk huis.
In de sfeervolle verduisterde wagenschuur van Schuilenburg vertelt sagenverteller Harm u allerlei huiveringwekkende en vrolijke verhalen van vroeger over onder andere de witte wieven, de duivel en de wolvenjacht. De verhalen worden aangevuld met allerlei theatereffecten, die ervoor zorgen dat de verhalen ook echt gaan leven. Helaas lopen lang niet alle verhalen goed af. Vooraf aan de vertellingen neemt Harm u mee over het heringerichte kasteelterrein.
Adres: Schuilenburgerweg 54, Hellendoorn, tel. 0548 681782


www.schuilenburg.nl/

Smederijmuseum d' Oale Smederie

Smederijmuseum d

Op de begane grond bevindt zich het winkeltje van het museum. Hier kan men handgemaakte smeedijzeren siervoorwerpen kopen of laten maken naar eigen wens. De smederij is het hart van het museum met een dubbel smidsvuur en daarboven een 200 jaar oude blaasbalg. Langs de muur staan een paar antieke boormachines. De grootste boormachine dateert uit de vorige eeuw en komt uit de jutefabriek te Rijssen. Op de bovenverdieping staan vitrines met diverse kleine smederijvoorwerpen. Uit de tijd van Napoleon een oude veldsmidse met een veldaambeeld.
Adres: Hofmanstraat 2a, tel. 0548 656535

 

www.smederijmuseum.nl/

Korenmolen De Hoop

Korenmolen De Hoop

Molen De Hoop is in 1854 gebouwd. Sinds oktober 1985 is de molen weer opnieuw in gebruik door een ambachtelijk molenaar die, zoals dat vroeger ook gebeurde, weer meel maakt voor bakkers en andere meelverwerkende bedrijven. In de molen worden diverse molenartikelen verkocht. Ook is de nu dagelijks in gebruik zijnde molen te bezichtigen en worden er rondleidingen gegeven.

Openingstijden:
Elke dinsdag, woensdag en donderdag 13.00-18.00 uur
Elke vrijdag 08.30-18.00 uur
Elke zaterdag 08.30-17.00 uur
Rondleidingen worden op afspraak en ook buiten de openingstijden gegeven.

Adres: Ninaberlaan 78, Hellendoorn, tel. 0548-655957

 

https://www.molendehoop.nl/

Dorpsmuseum De Valkhof

Dorpsmuseum De Valkhof

De Stichting Oald Heldern/de Noaberschop heeft een gedeelte van De Valkhof als dorpsmuseum ingericht. Ook een deel van de collectie uit museumboerderij Erve Hofman is naar De Valkhof overgebracht. Een keer binnen zie je dat er met veel fotomateriaal en met korte en bondige teksten, de geschiedenis van de gemeente Hellendoorn zichtbaar is gemaakt. Ook is in dit dorpsmuseum een schoolklas ingericht uit vroeger tijd, waar de kinderen van nu hun ogen uitkijken. Tevens is in De Valkhof het "Johanna van Buren gedichtenmuseum" gevestigd. Dit museum met o.a. een diaklankbeeld, fotomateriaal en lectuur geeft het leven weer van deze streektaaldichteres.
In een ander gedeelte van "De Valkhof' heeft de wegtrein Bello onderdak gevonden. In het kader van de festiviteiten rond het 900-jarig bestaan van Hellendoorn in 1978 werd deze trein gemaakt.
Het is een kopie van de trein die Bello werd genoemd en die van 1910 tot 1935 tussen Hellendoorn en Neede reed. De wegtrein is een attractie voor jong en oud en wordt tot in de verre omtrek verhuurd.

Adres: Ninaberlaan 56, 7447 AH Hellendoorn, tel. 0548 656086

 

Wandelen langs Regge en Dinkel

over het Reggepad en Dinkelpad

 

Twente staat bekend om haar karakteristieke coulisselandschap. Het water kabbelt hier rustig tussen door. Water moet je beleven, vindt het bestuur van het waterschap. Hoe kan dit beter dan al wandelend langs het altijd bewegende water. Het Reggepad loopt aan de westkant van het beheergebied in het Reggedal, van Ommen naar Diepenheim. Het Dinkelpad ligt in het oosten, tegen de Duitse grens, van Gronau naar Lattrop grotendeels in het Dinkeldal. Deze twee paden zijn gebundeld in één wandelgids en staan garant voor acht dagen wandelgenot. De wandelgidsen zijn bij de VVV-kantoren te koop.

 

TWENTS VOLKSLIED

Er ligt tussen Dinkel en Regge een land,
ons schone en nijvere Twente.
Het land van de arbeid, het land der natuur,
het steeds onvolprezene Twente.
Daar golft op de essen het goudgele graan,
doet 't snelvlietend beekje het molenrad gaan.
Daar ligt er de heide in 't paarsrode kleed
dat is ons zo dierbare Twente.

 

 

 

 

 

 

 

Fietsroutes: https://www.fietspad.nl/Fietsroutes/

 

 

 • Schuilenburgroute: Een fietstocht over de Sallandse Heuvelrug (23 km)
  Route: Nijverdalse berg - Hellendoornse berg - Hellendoorn - Eelerberg Schuilenburg - Overwater - Jipkesbelt - Duivecate - Nijverdal - Nijverdalse berg.
 • Slenkenroute: Een fietstocht over de Sallandse Heuvelrug (25 km)
  Route: Nijverdalse berg - Noetselerberg - Nijverdal - Haarle Sprengenberg - Nijverdalse berg.
 • Wierdense Veldroute: Een fietstocht door de natuur (27 km)
  Route: Nijverdalse berg - Nijverdal - Noetselerberg - Ligtenberg - Zuna - Notter - Notterveid - Wierdense Veld - Kruidenwijk - Eversberg - Nijverdal - Nijverdalse berg.
 • Meer fietstochten: https://www.ivnhellendoorn-nijverdal.nl/ 

 

 

 

Smaakfietsroutes:

Een smaakfietsroute is een culinaire fietsroute gecombineerd met een aantal culinaire stops bij restaurants waar je kunt genieten van producten uit de streek. Onderweg biedt een aantal leveranciers van streekproducten je een kijkje in de keuken zodat je de herkomst van het product zelf kan zien, voelen, ruiken en proeven. Op de route kom je ook een aantal bezienswaardigheden tegen die je kennis laten maken met de natuur en de historie van de streek.

Smaakfietsroute Sallandse Heuvelrug
De nieuwe smaakfietsroute Sallandse Heuvelrug is 62 km lang en kan ook gefietst worden in twee delen van elk 36 km. Deze fietsroute laat je o.a. kennismaken met de gastheren van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. De gastheren van het nationaal park hebben een cursus gevolgd waarmee de recreatieondernemers en hun medewerkers beter toegerust zijn om hun gasten van meer informatie over het nationaal park te voorzien. De route leidt langs een groot aantal gastheren van het nationaal park. Daarnaast kun je tijdens de tocht zelf je forellen vangen of ze kant-en-klaar gerookt kopen, bij Natuurdiorama Holterberg kun je het nieuwe Holterbergdiorama bekijken, paardenmelk proeven bij de paardenmelkerij, heerlijke broodmixen kopen bij korenmolen de Hoop waar het graan tot meel wordt gemalen of op het terras van Landgoed Schuilenburg genieten van het speciale streekbier “Helders Goud”.

 

Smaakfietsroute Raalte-Deventer
In de smaakfietsroute Deventer-Raalte staan de Sallandse asperges centraal staan. Deze smaakroute bestaat uit twee fietsroutes; één vanuit Raalte en één vanuit Deventer. De routes leiden o.a. langs de Sallandse aspergetelers waar van 1 mei t/m 24 juni de Sallandse asperges zo van het land in de boerderijwinkel worden verkocht: verser kan het niet. Onderweg even uitrusten bij Havezate de Haere om te genieten van een lunch met verse Sallandse producten of zelf je aardbeien plukken bij ’t Evenbelt in Raalte of heerlijke bramen en frambozen bij fruitbedrijf Steenbruggen in Olst.

Smaakfietsroute Holten-Lettele-Bathmen
De smaakfietsroute Holten-Lettele-Bathmen start bij de VVV Holten en onderweg kun je kennismaken met het meel van Windkorenmolen de Leeuw en met de zuivel van zuivelboerderij ’n Aanvang. Een aantal restaurants heeft de menukaart speciaal aangepast voor de Smaakfietsroute. Bij restaurant Tastoe in Holten kun je genieten van een Sallands streekproductenplankje en bij Outdoors Bistro in Holten van een mini-proeverij van Sallandse producten.

 

Wandelroutes: 

 • Overijssels Havezathenpad
 • Wandelen langs de Dinkel
 • Over de Lemelerberg

 

www.bedandbreakfast.be

 

https://www.bed-en-breakfast.nl