Activiteiten archief 2012

14-03-2012

Baltsende korhoenders kijken

Baltsende korhoenders kijken

Baltsende korhoenders blikvangers in ochtendgloren

NIJVERDAL - Vol verwachting staat de vogelwerkgroep van het IVN Hellendoorn dit jaar voor de 24e keer aan de Toeristenweg. Baltsende korhoenders brengen de vrijwilligers en andere belangstellenden in alle vroegte naar de Sallandse Heuvelrug.Albert Stevens stond zo’n achtendertig jaar geleden aan de wieg van het IVN Hellendoorn. Als coördinator van de vogelwerkgroep kent hij het steeds zeldzamer wordende korhoen als geen ander.

„Ja, dat moet je gewoon een keer zien. Je moet ook snel zijn, want anders kan het niet meer. Pronkend in de zon staan de korhoenders in het baltsseizoen hun territorium te verdedigen. Je ziet de haan het hele veld over stuiven. Hij loopt dan rondjes, het liefst op stukken met jonge heide. Maar het is treurig gesteld met de populatie. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten beginnen in mei altijd met officiële tellingen. De teller stond in 1986 nog op vijfendertig hanen. Vorig jaar waren dat er nog maar vier. Ik durf er eigenlijk niet aan te denken hoeveel dat er dit jaar zullen zijn. Dan springen de tranen me in de ogen”, aldus Stevens.

Vanaf 17 maart tot en met 6 mei (en maandag 9 april) kunnen belangstellenden elke zaterdag en zondag onder begeleiding van het IVN Hellendoorn naar baltsende korhoenders kijken. Vanaf 7.00 uur (vanaf 21 april 6.00 uur) tot ongeveer 9.00 uur staan vrijwilligers met telescopen aan de toeristenweg. Belangstellenden moeten vanaf de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum aan de Grotestraat op eigen initiatief drie kilometer de Nijverdalsebergweg aflopen of fietsen richting Holten. De weg is gesloten voor autoverkeer.


01-01-2012

Activiteiten en evenementen

Activiteiten en evenementen

Een verblijf in de gemeente Hellendoorn biedt u echte gastvrijheid.  Waar u met volle teugen kunt genieten van de prachtige natuur, van oude gebruiken, van verschillende musea en van activiteiten die her en der plaatsvinden. U zult zien dat u zich tijdens uw verblijf in Hellendoorn niet hoeft te vervelen. Nieuwsgierig?

 

Via ‘Avontuurlijk Hellendoorn Blijft je verbazen!” kunt u in het keuzemenu uw voorkeuren ingeven en vervolgens ziet u welke activiteiten en evenementen in de opgegeven periode plaatsvinden.